utanspelpaus.se logo

Poker Blinds - allt du behöver veta och lite därtill

Poker är ett spännande och populärt kortspel som har erövrat världen med sitt taktiska och strategiska förlopp. En viktig aspekt av poker som du, kära läsare, bör ha full koll på är pokerblinds. I den här artikeln ska vi utforska allt du behöver veta om pokerblinds, från deras betydelse till hur de påverkar spelet. Så låt oss kasta oss in i pokervärlden och belysa detta ämne steg för steg.

Vad är Poker Blinds?

Pokerblinds är ett central del av nästan alla pokervarianter. De är två obligatoriska satsningar som läggs av två olika spelare vid varje hand, innan korten delas ut. Dessa satsningar är avgörande för att påbörja insatserna och hålla spelet i rullning. Låt oss ta en närmare titt på vad small blind och big blind verkligen innebär.

 • Small Blind: När det kommer till "small blind”, eller "lilla mörken", är den första obligatoriska satsningen som görs i varje hand. Den spelaren som har denna position måste satsa en förutbestämd summa pengar innan de ens ser sina kort. Denna satsning är oftast hälften av den minimala satsningen gällande handen i fråga. Small blind är vanligtvis placerad till vänster om dealern och är den spelare som sitter närmast dealern.
 • Big Blind: När det kommer till Big blind, eller "stora mörken", är den andra obligatoriska satsningen i varje hand. Spelaren som har denna position måste satsa en större summa än small blind, oftast den dubbla summan. Precis som small blind måste big blind satsa detta belopp innan korten delas ut. Big blind sitter till vänster om small blind och har därmed också en position nära dealern.

Varför finns Blinds i Poker?

Du undrar kanske varför poker använder detta system med två obligatoriska satsningar i varje hand. Svaret är enkelt: blinds är nödvändiga för att skapa action och förhindra att spelet blir alltför passivt. Genom att tvinga spelarna att satsa innan de ser sina kort skapas en pott att spela om, och detta ökar spänningen och engagemanget i varje hand.

Tänk dig om ingen var tvungen att satsa innan de såg sina kort. Då skulle många spelare bara vänta på de bästa händerna och spelet skulle bli långsamt och tråkigt. Med blinds måste varje spelare delta i spelet från början, vilket ökar chansen för action och strategi.

Hur påverkar Blinds Spelet?

Nu när du har en bättre förståelse för vad pokerblinds är och varför de finns, låt oss titta på hur de påverkar spelet och din strategi som spelare.

 1. Skapar en pott att spela om: Blindsen är det som gör att det finns pengar i potten att spela om från allra första handen. Detta gör spelet intressant och ger spelarna en anledning att delta aktivt i varje hand. Utan blinds skulle många spelare bara lägga sig om de inte fick en stark hand, och spelet skulle sakna spänning.
 2. Positionens betydelse: Din position vid bordet är avgörande när det gäller hur du spelar med blinds. Spelare som sitter närmare big blind har en fördel eftersom de får se vad de andra spelarna gör innan de behöver agera. Å andra sidan har spelaren som sitter närmare small blind mindre information att använda när de tar sina beslut. Det är viktigt att anpassa din strategi beroende på din position i förhållande till blindsen.
 3. Ökar insatsnivån: Blindsen ökar insatsnivån i spelet. Eftersom spelarna måste satsa pengar innan de ser sina kort, finns det alltid en risk att förlora sina blinds om de inte spelar aggressivt. Detta tvingar spelarna att fatta beslut och agera, vilket skapar spänning och strategi i spelet.
 4. Bluffmöjligheter: Blindsen skapar också möjligheter för bluffar. Eftersom spelarna vet att blindsen är tvungen att satsa, kan de använda detta till sin fördel genom att satsa högre än vanligt i hopp om att skrämma motståndarna att lägga sig och därmed vinna potten utan att behöva visa sina kort. Att kunna bluffa effektivt är en viktig del av pokerstrategin.

Hur Fungerar Blindsen i Spelet?

Nu när vi har diskuterat varför blindsen är viktiga och hur de påverkar spelet, låt oss gå igenom hur blindsen fungerar i praktiken under en hand poker.

 • Dealerns position: Dealerns position roterar medurs efter varje hand. Dealern är den som delar ut korten och ansvarar för att hantera spelet. När en hand är över, flyttar dealerns position en plats medurs.
 • Small Blind och Big Blind: När dealerns position är fastställd är det spelarnas tur att sätta sina blinds. Spelaren till vänster om dealern sätter small blind, och spelaren till vänster om small blind sätter big blind.
 • Korten delas ut: Efter att blindsen satsats, delar dealern två privata kort till varje spelare. Dessa kallas hålkort och är de kort som bara du kan se.
 • Spelrundor: Spelet går vidare med flera spelrundor där spelarna har möjlighet att satsa, höja eller lägga sig. Spelarna gör sina beslut baserat på sina hålkort och de gemensamma korten som senare kommer att delas ut på bordet.
 • Blindsen flyttar: Efter varje hand flyttar small blind och big blind en plats medurs. Det innebär att varje spelare vid bordet får möjlighet att agera som både small blind och big blind under spelets gång.
  Vinnaren tar hem potten: Spelet fortsätter tills det bara finns en spelare kvar i handen, och den spelaren tar hem potten.

Vanliga Misstag att Undvika

Nu när du har en grundläggande förståelse för pokerblinds, är det också viktigt att känna till några vanliga misstag som du bör undvika när du spelar med blinds.

 • Att förlita sig för mycket på bra händer: Tro inte att du alltid måste ha en topphand när du satsar som big blind eller small blind. Ibland är det viktigt att vara aggressiv och använda positionen till din fördel.
 • Att ignorera din position: Din position i förhållande till blindsen är avgörande för din strategi. Se till att anpassa ditt spel baserat på om du är i en tidig eller sen position.
 • Att vara för tight eller för loose: Att vara för tight (spela för få händer) eller för loose (spela för många händer) när du är i blindsen kan vara skadligt. Hitta en balans som fungerar för dig och anpassa din spelstil efter motståndarna.
 • Att inte vara uppmärksam på motståndarna: Det är viktigt att observera motståndares spelstil och anpassa din strategi därefter. Om du märker att en motståndare ofta bluffar, kan du använda detta till din fördel när du är i blindsen.

Avslutande Tankar

Pokerblinds är en central del av poker och påverkar spelet på många sätt. Genom att förstå deras betydelse och hur de fungerar kan du förbättra din pokerstrategi och öka dina chanser att lyckas vid pokerbordet. Kom ihåg att position, observation och anpassning är nyckeln till att spela framgångsrikt med blindsen. Så, när du nästa gång sätter dig vid pokerbordet, se till att ha koll på blindsen och använd dem till din fördel. Lycka till!

Linus | Uppdaterad: november 14, 2023