utanspelpaus.se logo

Vad är E-sport betting?

E-sport är ett samlingsnamn för turneringar där populära dator- och konsolspel står i centrum. Historien om denna speciella sport började redan på 1990-talet när Nintendo arrangerade sitt första världsmästerskap. Idag, mer än tre decennier senare, är E-sport den snabbast växande sporten i världen.

Det uppskattas finnas miljoner spelare som deltar i olika evenemang varje vecka. Acceptansen och spridningen ökar ständigt, och i Sverige erbjuds till och med gymnasieutbildningar med fokus på e-sport.

E-sport är en perfekt arena för betting av flera skäl. För det första finns det ett överflöd av matcher att satsa på nästan dygnet runt. För det andra erbjuder varje match ett antal händelser där spelbolag enkelt kan sätta odds. Här kan du få mer information om E-sport betting och E-sport odds.

Populära spelmarknader

Om du väljer ett spelbolag med fokus på E-sport odds, kommer du att upptäcka ett brett utbud av spelmarknader. Det inkluderar enskilda matcher i olika ligor och turneringar både på regional och global nivå. Det mest populära spelet när det kommer till E-sport är League of Legends (eller LoL förkortat).

Detta gör det också till det mest populära spelet när det gäller odds. För League of Legends betting kan du satsa på Tencent League of Legends, olika Championship Series (Europa, Korea och Nordamerika), VM och många andra turneringar. Det finns även seriespel att satsa på.

Dota 2 är ett annat populärt E-sport-spel, och det klassiska FPS-spelet Counter-Strike (nu i form av CS:GO) är en tredje favorit. Andra framstående spelmarknader inkluderar Overwatch och Starcraft II. Det är viktigt att notera att serierna och turneringarna är säsongsbaserade, vilket innebär att utbudet av marknader varierar betydligt under året.

Så här bettar du på E-sport

Att placera ett spel på E-sport-odds är mycket enkelt. Det första steget är att hitta den marknad du vill satsa på, till exempel en match i League of Legends. Sedan väljer du det odds du vill satsa på och anger din insats. När du har bekräftat ditt spel är det bara att vänta på resultatet.

För varje marknad finns normalt flera olika alternativ. Vinnarspelet är det vanligaste, men det finns också vanligtvis olika specialspel beroende på vilket E-sport-spel som är i fokus.

Till exempel kan du i CS:GO satsa på vinstmarginal, över/under-spel på antal vunna rundor med bomber, antal dödande utförda med molotovs eller knivar, och mycket mer. Du kan även satsa på hur många dödande de bästa spelarna i de olika lagen kommer att stå för.

Livebetting på E-sport

Livebetting på e-sport med odds som ändras i realtid blir allt vanligare. Det kan dock aldrig nå samma omfattning som livespel på till exempel fotboll. Anledningen är enkel: de olika momenten i online spelen avgörs i mycket snabbt tempo.

Vanliga bettingalternativ inkluderar vinnarodds och odds på vilket lag som vinner nästa karta. Observera att för att kunna satsa live på E-sport måste du se den aktuella matchen eller turneringen via livestreaming.

Du bör också se till att fördröjningen är minimal för att ha korrekt information när du placerar dina bets. Läs mer om streaming nedan.

Så blir du framgångsrik på E-sport-betting

E-sport-betting skiljer sig inte väsentligt från betting på traditionella idrotter som ishockey eller fotboll. För att bli en skickligare spelare på odds generellt gäller det att forska, analysera olika spelbolags odds och vara noggrann med att hantera din spelkassa. Samma principer gäller för betting på E-sport.

Ett första steg är att förstå de dator- och konsolspel du vill satsa på. Vad är målet med spelet? Hur fungerar en match? Vilka nyckelmoment är viktiga att följa? Dessutom bör du lära dig mer om de olika lagen som deltar i de aktuella spelen.

Ju mer du lär dig, desto bättre blir du på att identifiera odds som erbjuder extra värde, och på sikt kan du bli en mer framgångsrik bettare. Det finns enormt mycket information om E-sport tillgänglig.

Varje liga och turnering har sin egen webbplats, och det samma gäller för de flesta lag. Många spelare är också aktiva på sociala medier, och du kan självklart också hämta information från streamingtjänster.

Johan Larsson | Uppdaterad: november 24, 2023