utanspelpaus.se logo

Att arbeta som spelutvecklare

Många drömmer om att jobba inom spelindustrin, och om du har den rätta erfarenheten kan det bli verklighet. Mellan åren 2014 och 2020 anställdes över 3000 nya medarbetare inom spelbranschen. Din väg dit kan vara unik, men för de flesta handlar det om en passion för spel, kreativitet och skapande. Många har även haft spelutveckling som en hobby innan de tog steget in i branschen.

För att bli anställd som spelutvecklare, oavsett om du är intresserad av grafik, animation eller programmering, behöver du erfarenhet av att utveckla spel. Den erfarenheten kan komma från formell utbildning, hobbyprojekt eller andra sammanhang där du har lärt dig att skapa spel. Det är svårt att säga exakt hur lång tid det tar för just dig att bli spelutvecklare, men med rätt förutsättningar kan det vara en resa som bara tar några år.

Prova på spelutveckling

Om du vill testa spelutveckling på egen hand finns det många gratis verktyg och guider online som hjälper dig komma igång. Stora mjukvaror och spelmotorer, som Blender för 3D-modellering och spelmotorerna Unity och Unreal Engine, är gratis att ladda ner och använda. På YouTube hittar du även nybörjarguider som täcker allt från grafik till programmering, med nya videor varje dag.

Utbildningar inom spelutveckling

Om du är intresserad av att fördjupa dig inom spelutveckling finns det utbildningsprogram på olika nivåer, inklusive gymnasium, folkhögskola och högskola. För att lära dig mer om skillnaderna och fördelarna med olika spelutbildningar kan du besöka spelutbildningar.se.

Där kan du få mer information om olika yrkeskategorier inom branschen, fördelarna med olika utbildningsvägar och var i Sverige du kan utbilda dig till spelutvecklare. Att bli en framgångsrik spelutvecklare kräver hängivenhet och arbete, men om du brinner för spel och kreativitet är det en spännande och givande karriär att följa. Lycka till på din resa mot att bli en del av spelvärlden!

Hitta lediga jobb

För att hitta lediga jobb och läsa mer om vilka roller som efterfrågas kan du besöka spelutvecklares egna webbplatser (länkar finns nedan) eller gå med i den populära Facebook-gruppen "Spelutvecklarambulansen", där många jobbannonser publiceras.

Genom att titta på vad spelföretagen söker för erfarenheter och vilka kunskaper som är relevanta kan du få en bättre bild av vad som krävs. En gemensam nämnare för de flesta roller är att du måste ha erfarenhet av att skapa spel och att kunna arbeta i ett team. I vår rapport "Spelutvecklarindex" finns en karta som listar svenska spelutvecklingsbolag efter ort.

Bygg din erfarenhet

För att bli anställd som spelutvecklare måste du ha erfarenhet av att skapa spel. Denna erfarenhet kan komma från olika källor, inklusive formell utbildning, hobbyprojekt eller andra sammanhang där du har lärt dig att utveckla spel.

Oavsett hur du väljer att bygga din erfarenhet är det viktigt att du fokuserar på att utveckla dina färdigheter inom områden som intresserar dig mest, vare sig det är grafisk design, animation eller programmering.

Det är svårt att ge en exakt tidsram för hur lång tid det tar att bli en spelutvecklare, eftersom det beror på din egen inlärningstakt och engagemang. Vissa kan ta steget in i branschen efter bara några års arbete, medan det för andra kan ta längre tid. Det viktiga är att du är dedikerad och fortsätter att utveckla dina färdigheter.

Olof Eriksson | Uppdaterad: november 24, 2023